Bijoux

En av de vanligaste frågorna vi får i butiken är ”Var har ni hittat alla dessa smycken?”. Därför tänkte vi nu dela med oss av vår hemlighet.

2006 fick Fåfängan Antik en fantastisk möjlighet att köpa upp mer vintagebijouterier än vi hade kunnat drömma om. I södra skåne fanns en nedlagd grossistfirma som hade levererat till parfymerier och kemikalieaffärer under 1950-, 60- och 70-talen och som, när de upphörde, helt sonika packat ihop hela lagret och sedan dess hade ingen rört vid det. När Mickael Appelkvist, butikens ägare, fick möjlighet att gå igenom det såg han det unika i detta tillfälle och köpte upp större delen av de högkvalitativa, helt oanvända bijouterierna.

Men, de utgör bara en tredjedel av vårt lager. I samma del av Sverige fanns ett annat lager som tillhört en dam som under 1950- och 60-talen haft den exklusiva importrättigheten till smycken från modehuset Christian Dior, och det är anledningen till att vi i butiken även har en stor mängd unika bijouterier som är årsmärkta och signerade Christian Dior.DSC_0195 Att åren runt 1960 var en höjdpunkt för Diors kollektioner är ingen hemlighet, och smycken av liknande design har prytt allt från Hollywoodstorheter som Grace Kelly och Elisabeth Taylor till stilikoner som Jackie Kennedy. Så den sista tredjedelen, undrar ni nu, var kommer den ifrån? Den utgörs nästan uteslutande av strasshalsband, strassörhängen, armband, broscher och tiaror i absolut högsta kvalitet från den numera nedlagda, och när det begav sig statsägda, fabriken Jablonex i dåvarande Tjeckoslovakien. Jablonex slipade bland annat kristaller för välkända firman Swarowski, och därav den fenomenala kvalitén i den strass vi har i butiken. Även strassen är från 1960-talet, och då vi köpte provkollektionslagret är de flesta av smyckena helt unika.

Lyckliga omständigheter gjorde att vi fick tillfälle att förvärva dessa bijouterier, hårspännen, hårkammar och unika smycken från 1950-, 60- och 70-talen, och nu glädjer det inte minst våra kunder som får möjlighet att hitta det där alldeles unika. Det kan även finnas lite smycken från 1980-talet dolt på vårt lager, men det håller vi nog gömt tills dess tiden är redo.